«Що читати дітям?» Розповідає письменниця Оксана Лущевська

  • 16 Серпня, 2011
24312

16 серпня 2011

Продовжуємо з’ясовувати «Що читати?»
На запитання порталу «Буквоїд» відповідає співзасновниця літературно-мистецького порталу «Захід-Схід», письменниця Оксана Лущевська.

24312

Про дитячу літературу я можу говорити годинами. Загалом, я читаю багато книжок для дітей і праць з теорії дитячої літератури. З кількох причин відразу: наукової, бо я отримую магістерський сертифікат з дитячої літератури, а також тому, що сама часом пишу для дітей.

З книжок, які вийшли друком в Україні, останнім часом я читала «Книжку про Лотту з Бешкетної вулиці» Астрід Ліндґрен (у перекладі Галини Кирпи), «Казки П’ятинки» Дзвінки Матіаш, «Про хлопчика» Інни Волосевич, «День кота» Катерини Булах, «Кімнатні Пірати» Джеремі Стронґа (в перекладі Андрія Поритка), «Садіник Флоренціюс» Кястутіса Каспаравічюса (в перекладі Оляни Рути).

З поезії сподобалися кілька книжок: Богдани Матіяш «Твої улюблені пси та інші звірі», Василя Голобородька «Віршів повна рукавичка», Оксани Луцишиної «Я слухаю пісню Америки», Мар’яни Савки «Квіти цмину» та антологія «Моїй матусі: двісті віршів для дітей» (упорядник Галина Кирпа).

Що можете порадити для прочитання іншим?

– Радила б прочитати повість Марини Павленко «Чи шкідливо ходити покрівлями гаражів?» та Олекси Білоброва «На межі можливого». Ці повісті підіймають серйозні, наболілі та травматичні питання сьогоденних реалій. Також час до часу перечитую «Дитинство-49» Людмили Уліцької, бо її реалістична проза для дітей і про дітей відкриває ті тонкі психологічні грані, які ми часом називаємо епіфанією або дивом (залежить від сприйняття). Ще постійно звертаюся до творчості таких американських письменників як Лоїс Ловрі та Аві. Будь-яка книжка цих двох авторів варта уваги, як на мене.

Для тих, кому цікава теорія дитячої літератури, радила б почитати книжку Барбари Кіфер «Дитяча література Шарлоти Хак». Також порадила б книжку «Порівняльна дитяча література» німецької авторки Емер О’Салліван, однієї з перших учених-теоретиків, хто професійно звернув увагу на дитячу літературу з порівняльної точки зору. Ще радила б книжку «Вивчення дитинства», що упорядкована науковцями Дженою Міллс та Річардом Міллс.

Повний текст інтерв’ю дивіться на сайті Буквоїд