Дмитрик: директор Першої ПРИВАТНОЇ ВІЛЬНОЇ бібліотеки

  • 20 Грудня, 2016
Map_Libr_Dm5

Історія події розпочалася із листування восени 2015 року письменниці Євгенії Пірог (Казкарка Джінні) з підлітком, що має інвалідність та пересувається у візку, Дмитром Ружевичем з села Сергіївка на Донеччині. Аби хлопець не сумував наодинці йому почали надсилати листи читачі – діти з усієї країни, читацькі друзі Джінні, Балакучого Шпака та Всеукраїнської ініціативи Додай читання. Про це – в групі Дмитрикова пошта: БІБЛІОТЕКА. Натомість разом з дружніми листами почали надходити книжки.

Map_Libr_Dm5

Так листування перейшло у створення Першої ПРИВАТНОЇ ВІЛЬНОЇ бібліотеки, директором якої став 13-річний підліток.
Окрема карколомна історія – про те, як не складалися і таки склалися обставини зустрічі, де я мала побачитися з Дмитром і його родиною наживо, та головне – було заплановано відкриття приватної бібліотеки, яку збирає для особливого хлопця усі країна.

IMG_66732

Коли в голові склався план, а мама Дмитра і він сам підтримали це, впродовж місяця тривали мої телефонні узгодження, пояснення та перемови з головою села п.Оленою, директоркою школи п.Світланою та директоркою сільсько бібліотеки п.Оксаною. Звісно, для сільської спільноти така подія – дивна і не зовсім зрозуміла. Хлопця й родину аж ніяк не сподівалися побачити “винуватцями” подій такого рівня! Письменниця з Києва, телебечення з області, волонтери з Краматорська… – і все задля їхнього непомітного Дмитра?
Голова села виконала обіцянку і принесла Дмитру до хати етажерку для книжок – їх ще з минулого дня Св.Миколая надсилали Київ, Ковель, Франківськ, Кривий ріг… Поступово інші місцеві посадовці замислилися і розпитували, яким чином їм долучатися: хто словом, хто ділом, хто дитячим концертом для гостей.

IMG_6664

Аж тут – ВІТРЯНКА,
Все зупинилося, але не “дзиґа” в голові Джінні Evgenia Pirog. Обговорили перенесення свята в клуб – але вітрянка і туди тідей не пустить. Тоді ще й мама, п.Людмила “ошелешила” новиною: на 14 грудня (день запланованої та анонсованої події) хлопця викликають до кардіолога. Це – без варіантів, мусять їхати в Краматорськ до лікарні.
О!! Кому “стоп”, а Балакучому Шпаку – “зелене світло”! Варто знайти у тому ж Краматорську гарне “читацьке” місце – і пазли мають шанс скластися.  (Далі фото з Дмитром Ружевичем з події “Посвята в директори бібліотеки”, що відбувалися у школі №12 міста Краматорськ)

IMG_6685
Тож посвята Дмира Ружевича у директори Першої приватної ВІЛЬНОЇ бібліотеки відбулася за планом – в той день і час, коли й очікували всі причетні й усі “вболівальники” і друзі “Додай читання”. Абсолютно справедливо, як на мене, чарівним майданчиком стала бібліотека школи №12. Саме бібліотекар Валентина Древелькова восени 2015 після мого виступу на обласному семінарі бібліотекарів активно підхопила ідеї “Додай читання” та “увімкнула” школярів до книжкових справ по всьому району. І книжкові шпаківні робили, і книжки розносили, і читацьких подій тут побільшало.

IMG_6668
Тож на посвяту Дмитра в директори і передачу хлопцю екслібриса, “символа посади”, зійшлися давні й нові друзі. Журналісти Телеканалу До ТеБе, волонтери Maksym Potapchuk, Anna Aladeva-Kushch, Alla Kusch, Краматорські Бджілки, вчителі, школярі, малеча – усі затишно розмістилися в бібліотеці школи. Старшокласники і школа дуже допомогли з усіма організаційними моментами, за що величезна ВДЯЧНІСТЬ! Усіх знайшли, доставили, розсадили, нагодували, і разом з гостями – обдарували Дмитра.
Книжками, іграшками для сестрички та головне – УВАГОЮ! А які пісні Дмитру голосисті школярки заспівали! У рідному селі б позаздрили!

IMG_6699
Тож свято, якого так усі чекали – сталося! І перша в житті телезйомка, і журналістське інтерв’ю для газети, і нові друзі, і шалені, щирі, живі емоції. І листи з подарунками від юних киян, школярів ЗОШ №267 (які напередодні вчитель Alina Pirog довозила мені, аби я мала їх до поїзда) радо передала. Все склалося щасливо – не інакше, Св.Миколай допомагав 🙂

IMG_6704

Згодом до Сергіївських школярів долетіли непосидючий Балакучий Шпак та невгамовна Казкарка Джінні. Було жваве, гамірне, веселе і дружне спілкування з дітьми й вчителями. Бо така в ЧИТАННЯ – СИЛА!

IMG_7993mini

Бібліотека Дмитра Ружевича тим часом зростала й укріплялася, юний директор давав раду улюбленій справі. Тож 17 березня 2017 року Дмитро Ружевич був визнаний “Наймолодшим директором бібліотеки”. З Києва прибули експерти Національного реєстру рекордів України, у сільському Будинку культури зійбралися односельці, приїхали гості зі Слов’янська та Краматорська, зі столиці – письменниця Євгенія Пірог(Казкарка Джінні) та журналісти з газет та телеканалів. Місцеві аматорські колективи гостей вітали, звідусіль книжки прибували, телерепортажі на екрані та події на сцені вирували.

86de92b25fc5915fd84min

Хлопцю тоді було 13,5 років, а його бібліотека виросла до 2000 видань. Перша приватна ВІЛЬНА бібліотека Дмитра Ружевича поділилася книжками зі школою Сергіївки та сільською бібліотекою. За рік Дмитро розпочав свій волонтерський благодійний проект: намірявся ділитися книжками з тими, хто їх справді потребує – дитячі інтернати та лікарні району та області. Так у 2018 році один пакунок читацьких скарбів Дмитрик з родиною доправив у районну дитячу лікарню в Слов’янськ, інший – у дитсадок.

Про Дмитрика неодноразово розповідали ЗМІ різного рівня, його запрошували на Книжковий Арсенал і в телепроекти, а на одному з них здійснили мрію хлопця: в серпні 2018-го Дмитро з родиною побував у Лондоні, де побачив музей Гаррі Поттера – свого улюбленого книжкового персонажа.

47119210_127102d

В листопаді 2018 до Дмитра в Сергіївку завітала знімальна група “1+1” з телеведучим Костянтином Грубичем. Розповідь про незвичаного хлопця та його величну справу, у якій об’єдналася Україна від сходу до заходу, увійшла до проекту “Говори зі мною” окремою главою.

Dima_Grubych

В травні 2018 року видавництво “Видавничий центр 12” (директор та засновниця Олена Осмоловська) видано книгу Євгенії Пірог “Тридцять перший меридіан”, в котрій прототипом головного персонажа – хлопчика на ім’я Петрик, який подорожує Україною та світом – став Дмитро Ружевич, знаний книголюб, рекордсмен та мандрівник з Донеччини.

Завчасно, лише в юні 15 років, важка хвороба 14 грудня 2018 року забрала Дмитра. Залишились плани, які втілюбватимуть усі небайдужі, аби додавати читання та світлих мрій дітям Донеччини.

Група “Дмитрикова пошта: бібліотека” у мережі ФБ: www.facebook.com/groups/DmytroLetters/

Вікіпедія: Ружевич Дмитро

ВІДЕО репортажі телеканалів:

ТСН, телеканал “1+1”, фільм “Читацька розмова
ТСН, випуск новин
Національний регіональний телеканал До Тебе
Телеканал Еспресо TV 
Регіональна студія На пульсі

Газети районні та центральні: “Сьогодні”, “Факти”, районна газета

IMG_8259ss

IMG_8368ss

Інформаційний плакат Всеукраїнської ініціативи “Додай читання” (засновник та керівник Євгенія Пірог):

DMYTRO_REC2ss

Учасники проекту продовжують благочинну справу, яку розвивав неймовірний юнак Дмитро Ружевич.
ДОЛУЧАЙТЕСЬ і ви, нові друзі зі всього світу!