Кальміюс: Покровськ, школи та бібліотека

  • 23 Грудня, 2019
IMG-528b52212845b1d20Vdd

06.11.2019

Вже на третій день хвилі літературно-мистецького фестивалю «Кальміюс 2019» відчули у кількох школах міста Покровськ. Письменницький екіпаж – Людмила Охрименко, Євгенія Пірог, Сергій Пантюк, Віталій Запека – подався у школи та гімназії, відвідали й місцеву опорну школу. Вдало підібрані за віком аудиторії школярів – важлива умова, аби склалося результативне спілкування, і тут з цим впорались, щира вдячність усім організаторам.

IMG-528b52212845b1d20Vdd

Тож улюблені початкові ланки радо приймали від мене,Казкарки Джінні, «сороконіжки, які несуть книжки» (рукотворні вигадки саме до зустрічей з дітьми впродовж «Кальміюсу-19»), жваво бавилися з Мудрою Совою та погоджувалися на чудасії від Балакучого Шпака.

Разом і навчалися, і заряджалися, і грали, і співали. Читання – сила!

IMG_20191106_113054dd
Письменництво втішилось школами, однак почувалося спантеличеним у бібліотеці Шевченка: склалось враження, що підготовкою до масштабного, відомого і цьогоріч вже 4-го регіонального фестивалю «Кальміюс» тут не переймалися, а публіку шукали нашвидку і навмання. До мене потрапила компанія від 4 до 14-ти, а це, звісно, дуже різний читач. Добре, що книжки маю на різний вік. Почали інклюзивними мандрівними повістями «31-ий меридіан», «7 дорослих днів», прогорнули «Кота Мармура» з пряниками і «Агента безпеки Ромчика» з експресом щастя, дійшли і до «Школярикової абетки», авжеж.
А от щодо активного спілкування (як мені зазвичай ведеться) довелося Джінні неабияк покрутитися дзиґою на всі боки, на різний лад. Тож наприкінці мали казкові ілюстрації від малих, відповіді на квести-запитання від середніх, а старші хлопці-дівчата гарно повправлялися у написанні й читанні шрифтом Брайля і повивчали жестовою мовою найдорожчі слова – власні імена. О, так! Це було ду-у-уже жваво для мене, і – як з’ясувалося – таки «зайшло» старшокласникам.
Колеги бібліотекарі! Не підставляйте більше письменників та ваших чи-та-чів! Оновлені інтер’єри мають працювати на спільну користь, і ви тут – на старті подій.