Кальміюс: Дружківка, школи та бібліотеки

  • 23 Грудня, 2019
75251037dd

07.11.2019

Літературно-мистецькі хвилі фестивалю «Кальміюс», що вчетверте розлого й гучно прокотився Донеччиною, привів в Дружківку чималий письменницький гурт з Києва, Харкова, Полтави, Кременця, що на Тернопіллі, зі Львова… Де ще побачиш всіх одразу, якщо не в бібліотеці? Авжеж, тут, де є живий і дружній «книжковий дім» – Центральна бібліотека ім. Л.України та бібліотека ім. В.Нестайка.

75251037dd

Поки Людмила Охрименко, Віктор Янкевич, Віталій Запека, Марко Терен, Юлія Ілюха, Юлія Баткіліна, Тетяна Пилипець спілкувалися з дорослими, нам, «дитячій трійці» – Сашко Дерманський, Сергій Пантюк і Євгенія Пірог (ага, ще й Казкарка Джінні з нами, але у підсумку – однаково три письменники 

активні, з цікавинкою, щирими запитаннями. Зрештою, скажете, як і всюди в країні? Але підкорює та вражає навіть казкарів, коли читачі на зустрічі не випадково, книжки письменників читали, по всьому видно – готувалися до події, як до свята!

20191107108dd

То й ми святковості і радості додали, книжки почитали, з читайликами гарно бавилися, експериментували та автографи дарували. Ще й видавництво «АССА» з книжкою про картатого слоника Елмера фантастично грайливо долучилося. Тому, що в читанні – сила!

7526207849841664_od

Кільком Дружківським школам цьогоріч пощастило: вони радо влилися до програми фестивалю «Кальміюс», що приніс дітям різного віку цікаве спілкування з письменниками. Літературний «десант» з різних міст України оперативно розподілився по освітнім закладам і школярським колективам, тож і початкова ланка, і старшокласники знайшли «свого автора». А були тут і «дитячі», і «дорослі» літератори: Сашко Дерманський, Сергій Пантюк, Євгенія Пірог, Людмила Охрименко, Віталій Запека, Марко Терен, Юлія Ілюха, Юлія Баткіліна.

IMG_20191107_111847dd

Хоча освітянські проблеми (зарплатня, навантаження, зміни) і тут такі ж, як і всюди, мене підкорило гідне впорядкування в школах, технічна забезпеченість, в опорній школі – чудове учнівське самоврядування, галантні старшокласники. Тож і заходи в усіх склалися чудово. Мені, Казкарці Джінні, звісно, чарівні сили читання допомагали – Балакучий Шпак прислав Ґаву-роззяву, Мудру сову, а дітей ми взагалі «перетворили» на Гномів, Червоних Шапочок та Смурфів, бо з’ясували – кожен з нас є джином-чарівником у своєму житті! Отож всі читацькі бажання і завдання подолали і нові книжки здобули. Чудово!