“Дивокрай” в Тернополі: маленькі читачі, великі книги

  • 29 Травня, 2012
IMG_8034z

21 травня 2012

Три дні Тернопіль був сповнений особливого літературного настрою. Тут тривав літературний фестиваль “Дивокрай” – свято дитячих книг та читання, зустрічі з авторами, презентації книг, костюмований парад, книжковий ярмарок та ярмарок ремесел.

IMG_8034z
Відкриття фестивалю

Відбувався фестиваль в рамках заходів Центру дослідження літератури для дітей та юнацтва. Директор багатопланового дійства Ірина Мацко є не лише цікавим дитячим автором, але й креативним організатором: один з проектів Ірини в Центральній дитячій бібліотеці Тернополя, де вона працює, Книга-Велетень.

IMG_8035d
Віра Паронова, письменниця

Складається рукописна книга з п’яти розворотів метрового розміру картонних сторінок. Кожен розворот – окрема казкова історія. Складали та записували її місцеві автори разом з юними читачами. Нині це найбільша за розмірами рукописна книга.
До такого дива під час фестивалю завітала автор проекту зі створення іншої книги-рекордсменка – “Срібна Книга“. Відомо, що її створювали впродовж 10-ти зустрічей 360 дітей та 60 дорослих фахівців, має вона 20 творчих сторінок і 20 авторських із “творчим звітом” про зустрічі. “Срібну Книгу” внесено до Національного реєстру рекордів України.

IMG_4148zs
Євгенія Пірог, письменниця, автор проекту “Срібна Книга”

Така дивовижа мала створити особливе спілкування, і диво сталося! Під час зустрічі в бібліотеці абсолютно спонтанно, ніким не сплановано, годинник на стіні відзначив боєм відлік годин у момент, надзвичайно відповідний сюжету казки!
Чарівності святу книги додала й пісня “Читання – сила!” (автор Є.Пірог), якою діти підтримали розвиток нової ініціативи “Додай читання”. Спільні сподівання учасники зустрічі покладають тепер на наступні кроки – появу “книжкових шпаківень” і активізації читання серед дітей.

Читайте з нами! В читанні – сила!