Дайте дитині зробити це!

  • 3 Жовтня, 2012
Untitled-3

Статистики кажуть – цікавість до книг та читання серед дітей тане. Невже і тут «глобальне потепління» впливає? Який «льодовиковий період» не дасть читанню розтанути, натомість розвине цікавість у потребу? Холодний, сухий, прагматичний підхід не зможе. Бо то є діти: їм конче потрібно яскраво, тепло, феєрично – не математично! – додавати читання. Всеукраїнська ініціатива «Додай читання» комплексно примножує бажання читати. Підносить читання у ступінь Авторства.

Untitled-3

Переконалися в цьому учасники низки заходів «Додай читання» впродовж Форуму видавців у Львові. Кожна творча зустріч (а їх було чотири) у форматі створення альманаху «Блискуче перо» народжувала спільний літературно-художній твір дітей та письменників. Казкові історій, де діти вповні відчули себе Авторами. Двадцять п’ять юних творців, яки ступили на інший щабель знайомства з книгою. Діти, яким «дозволили» зробити це: пізнати книгу зсередини!

Створення альманахів дитячої творчості – одна із складових Всеукраїнської ініціативи «Додай читання». Тиражовані книжки-брошури дитячого авторства посядуть особливе місце серед інших «справжніх» книжок у книжкових «шпаківнях». Мережа «книжкових шпаківень» – базова складова всебічного «додавання читання» у життя дітей. Книжкові полиці з дитячими виданнями у громадських місцях приваблять не лише можливістю вільно почитати, перебуваючи там. Читачики та їхні рідні матимуть можливість презентувати юні літературні обдарування у форматі зустрічей-альманахів «Блискуче перо». Цьому підтвердженням є розвиток проекту «Додай читання» і встановлення 12-ти книжкових шпаківень вже у чотирьох містах: Київ, Рівне, Тернопіль та Львів. Саме місцева ініціатива застосувати цей творчий формат дає найживіший результат і відгук серед дітей та дорослих.

Untitled-5as1

Дивовижно склалася соціальна акція «Книжкові шпаківні» під час вересневого Форуму. Чотири шпаківні, що виготовлено Громадською організацією «Форум видавців», перетворилися на казкові чудодійні арт-об’єкти завдяки учням та викладачам художньої школи Оксани Бондарук (м.Львів). Презентовану роботу логічно довершено благодійним внеском «Видавництво Старого Лева», яке щедро заповнило полички-шпаківні книжками і обдарувало цим читацьким щастям дітей, що перебувають на тривалому лікування у медичних установах Львову.

Спільна робота навколо книжок захоплює широке коло учасників різного віку, долучає інші мистецькі формати, створює хвилю духовності і доброти. Дитина-учасник живе в книжковому просторі, сприймаючи книжку як частину своєї власної творчості. А це приваблює, надихає, зобов’язує, додає впевненості. І додає читання!

Дамо дитині зробити це – додамо Авторську можливість зробити справжнього Себе.

Як автор-організатор вдячна всім, хто сприймає ініціативу «Додай читання» як поштовх до реальних дій – не математичних, проте – більш ціннісних і вагомих.

Євгенія Пірог