Чому “Додай читання” потрібно бібліотеці?

  • 5 Лютого, 2013
IT_61_obkl3d

Чим «Додай читання» приверне увагу місцевої громади до бібліотеки?

Всеукраїнська ініціатива «Додай читання» – створення середовища для активізації дитячого читання та спільної творчої діяльності дітей і дорослих. Має кілька багатофункціональних інтерактивних форматів: мережа книжкових шпаківень, альманахи “Блискуче перо”, просвітницька “Пташина пошта” Балакучого Шпака.

IT_61_obkl3d IT_61_Pero12d

IMG_4200d

На поточний момент (початок лютого) «Додай читання» діє в Києві, Рівному, Тернополі та Львові через заклади культури та освіти за допомоги громадян, громадських та комерційних організацій, органів місцевої влади. Діє понад 70 книжкових шпаківень, бібліотеки активно долучилися до встановлення їх у громадських місцях (лікарні, кафе, кінотеатри, дитячі центри). Книжки до шпаківень надають дарувальники, діти.

Вийшло 8 випусків альманахів дитячої творчості «Блискуче перо», залучено майже 400 дітей, створено 38 казок і віршів. Досвідчені митці безпосередньо співпрацювали з дітьми як з партнерами. За таких умов навчальна та активізуюча складові цікавості до читання є більш ефективними, бібліотека набуває рис мистецького центру.

«Пташина пошта», пісня «Читання – сила!» та персонаж-талісман проекту Балакучий Шпак – засоби, що пожвавлюють спілкування, інформування і читацькі конкурси «телеграмами» Шпака і «листами» читачів про улюблені книжки.

Впровадження ігрових форм роботи у сполученні із сучасними технічними засобами та створення особливого мистецького поля «Додай читання» для юних читачів:

– додає цікавості до книжок та читання.
– акцентує увагу на тематичних добірках у книжкових шпаківнях в бібліотеці.
– примножує літературні, художні, організаторські здібності.
– знайомить з письменниками та митцями через спільну творчість.
– здійснює читацькі мрії написати книжку та стати автором.
– застосовує нові форми просвітництва і творчого розвитку.
– влаштовує благодійний збір книг для потреб місцевої громади.
– виховує посередництвом суспільно-корисної діяльності з дорослими.

Бюджет проекту оптимізований, втім найцінніший вклад у дітей – ініціатива кожного дорослого. Додаємо читання – привертаємо увагу до дитини та розвитку бібліотек.

Автор-організатор проекту, письменник, громадський діяч                  Євгенія Пірог

Координатори:
м.Тернопіль – письменниця, видавець, бібліотекар Ірина Мацко,
м.Рівне – бібліотекарі Марія Ющук, Юлія Ковальчук,
м.Здолбунів – письменник Сергій Гридін.